Ograniczenia wolności uzewnętrzniania religii ze względu na zdrowie w świetle konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej z 2 kwietnia 1997 r. - Ożóg, Michał (Przegląd Prawa Wyznaniowego, 2025)
Przedmiotem artykułu jest określenie ram konstytucyjnych dla ustawowego dokonywania ograniczeń wolności uzewnętrzniania religii z uwagi na zdrowie. W opracowaniu przedstawiono znaczenie zdrowia jako wartości konstytucyjnej, a także scharakteryzowano relacje zachodzące pomiędzy wolnością sumienia i religii a prawem do opieki zdrowotnej. Badania dotyczą ustalenia znaczenia ogólnej klauzuli limitacyjnej praw człowieka z art. 31 ust. 3 Konstytucji oraz przepisu ograniczającego wolność uzewnętrzniania religii z art. 53 ust. 5 Konstytucji RP w kontekście zachodzących różnic redakcyjnych. Przedstawiono specyfikę limitacji poszczególnych form uzewnętrzniania wolności religii wraz z rekomendacją. W artykule zaproponowano rozwiązania przykładowych sporów prawnych z zakresu tytułowej tematyki w oparciu o całokształt aksjologii Konstytucji RP.