Status religii dominującej a zasada wolności sumienia i wyznania na przykładzie Republiki Greckiej - Radzajewska, Anna (Przegląd Prawa Wyznaniowego, 2023)
Celem artykuł jest zbadanie problematyki wyznaniowej w Republice Greckiej z uwzględnieniem szczegółowych postanowień zawartych w ustawie zasadniczej Grecji oraz innych aktach prawnych. Autorka podejmuje się analizy zasady wolności sumienia i wyznania w kontekście statusu religii dominującej na tle cech charakterystycznych państw wyznaniowych. W opracowaniu położono nacisk także na krytyczną analizę wyroków wydanych przez Europejski Trybunał Praw Człowieka dotyczących wolności sumienia w kontekście art. 9 Europejskiej Konwencji Praw Człowieka.