Prawo wyznaniowe w Kanadzie: wolność wyznania jako fundament wieloetnicznego społeczeństwa - Chabowski, Hubert (Przegląd Prawa Wyznaniowego, 2023)
Wolność religijna w Kanadzie jest niezwykle ważną częścią prawa, która reguluje stosunki w wieloetnicznym społeczeństwie kanadyjskim. Celem artykułu jest przybliżenie prawa wyznaniowego w Kanadzie, a także wyzwań przed nim stawianych. Zwrócenie uwagi na wieloetniczność, a co za tym idzie – na różnorodność religijną Kanadyjczyków, pozwala zrozumieć skalę trudności stawianych przed przepisami regulującymi wolność religijną w Kanadzie.