Nie-wyznaniowe osoby prawne jako narzędzie realizacji przez muzułmanów kolektywnej wolności wyznania - Kaczmarczyk, Rafał (Przegląd Prawa Wyznaniowego, 2023)
Celem niniejszego artykułu jest ustalenie, czy i w jaki sposób muzułmanie w Polsce wykorzystują nie-wyznaniowe osoby prawne do realizacji kolektywnej wolności wyznania, a także ocena celowości, efektywności i form organizacyjnych tych sposobów. W pierwszej kolejności wskazuje się na możliwość realizacji kolektywnej wolności wyznania poza związkami wyznaniowymi oraz dokonuje się selekcji nadających się do tego osób prawnych. Następnie analizie zostaje poddana działalność muzułmańskich fundacji, stowarzyszeń, a także spółek kapitałowych. Muzułmanie bowiem chętnie i relatywnie często wykorzystują te narzędzia do realizacji wolności wyznania i pewnych wynikających z niej uprawnień szczegółowych.