Podstawy prawne eliminowania nauczania religii w szkołach publicznych Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej w latach 1945–1961 - Różański, Mieczysław (Przegląd Prawa Wyznaniowego, 2023)
Polska po II wojnie światowej stała się państwem rządzonym przez komunistów, którzy byli przeciwni m.in. obecności nauczania religii w szkołach publicznych. W okresie II RP religia w szkołach była nauczana zgodnie z art. 120 Konstytucji. Celem artykułu jest pokazanie, jakimi aktami prawnymi władze państwowe usuwały naukę religii ze szkoły. Pierwszy akt prawny z 1945 roku – okólnik wydany przez ministra oświaty – ograniczał nauczanie religii, a kolejne coraz bardziej deprecjonowały ten przedmiot szkolny, aż do jego całkowitego usunięcia w ustawie oświatowej z 1961 roku.