Powiernicze nabycie nieruchomości rolnej przez osobę prawną związku wyznaniowego - Strzała, Marek (Przegląd Prawa Wyznaniowego, 2023)
Ustawa z 11 kwietnia 2003 roku o kształtowaniu ustroju rolnego, poczynając od nowelizacji w 2016 roku, przewiduje, że nieruchomości rolne mogą nabywać wyłącznie rolnicy indywidualni. Ustawodawca uczynił jednak wyjątek w odniesieniu do „osób prawnych działających na podstawie przepisów o stosunku Państwa do Kościoła katolickiego w Rzeczypospolitej Polskiej, o stosunku Państwa do innych kościołów i związków wyznaniowych oraz o gwarancjach wolności sumienia i wyznania”. Wspomniane wyłączenie otwiera możliwość tzw. powierniczego (fiducjarnego) nabywania przez osoby prawne związków wyznaniowych nieruchomości rolnych. Praktyczne zastosowanie takiego nabycia ograniczają jednak: prawo pierwokupu (względnie prawo nabycia) nieruchomości rolnej przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (zarówno na etapie nabycia, jak i zbycia przez osobę prawną związku wyznaniowego), obowiązek prowadzenia gospodarstwa rolnego przez pięć lat od chwili nabycia nieruchomości rolnej, zakaz zbywania oraz oddawania w tym okresie nabytej nieruchomości rolnej w posiadanie innym podmiotom. Zarazem prawo własne wspólnot religijnych niejednokrotnie przewiduje szereg dodatkowych wymogów w odniesieniu do czynności prawnych mających za swój przedmiot nieruchomości (w tym nieruchomości rolne). Wszystko powyższe znacząco zmniejsza atrakcyjność zawierania umów powierniczego nabycia nieruchomości rolnych przez osoby prawne związków wyznaniowych, nie można jednak wykluczyć, że w konkretnym układzie okoliczności może dojść do takiego zakupu.