Pozycja i rola biegłego sądowego w anglosaskim modelu procesu karnego - Jankowska-Prochot, Izabela (Problemy Współczesnej Kryminalistyki, 2023)
Przedmiotem analizy w niniejszym artykule jest pozycja i rola biegłego sądowego w systemach prawnych common law oraz istniejące gwarancje jego bezstronności. Zagadnienie jest o tyle interesujące, że w państwach tych odmiennie niż w Europie kontynentalnej strony samodzielnie zbierają materiał procesowy, a sądy na ogół nie tylko nie odgrywają dominującej, ale często nawet i subsydiarnej roli w zakresie postępowania dowodowego. Z uwagi zaś na fakt, że wprowadzanie dowodów do procesu odbywa się przy biernej postawie sędziego zawodowego, który skupia się na czuwaniu nad prawidłowym jego przebiegiem, to na stronach, a pośrednio właśnie na biegłym, w ogromnej mierze spoczywa odpowiedzialność za wynik procesu.