Zdarzenia drogowe z udziałem pojazdów uprzywilejowanych. Studium przypadku cz. 2 - Żołna, Małgorzata Maria (Problemy Współczesnej Kryminalistyki, 2023)
Powyższa publikacja stanowi drugą część artykułu, w którym Autorka szczegółowo opisuje przypadek zderzenia pojazdu uprzywilejowanego z tzw. pojazdem cywilnym na skrzyżowaniu sterowanym sygnalizacją świetlną. Tego rodzaju zdarzenia mają miejsce coraz częściej i są wyjątkowo niebezpieczne, zwłaszcza gdy dotyczą wypadku z kilkoma uczestnikami ruchu poruszającymi się w różnych kierunkach. Są również trudne w opiniowaniu, szczególnie wówczas, gdy nie zostaną prawidłowo ujawnione i zabezpieczone ślady na miejscu wypadku.