Percepcja pojęcia przestępstwa w społeczeństwie informacyjnym XXI wieku - Wierzchowski, Tomasz (Problemy Współczesnej Kryminalistyki, 2024)
Celem artykułu jest przedstawienie wielowymiarowości percepcji zarówno pojęcia przestępstwa, jak i czynników je kształtujących w nowoczesnym społeczeństwie. Autor odnosi się do elementów, które decydują o tym, czy dany czyn jest lub może być przestępstwem. Szczególną uwagę poświęcono też problematyce związanej z informacją i jej rolą w nowoczesnym społeczeństwie oraz definicji społeczeństwa informacyjnego. Czytelnik ma okazję przekonać się, jak złożonym mechanizmem jest proces penalizacji norm zachowania z punktu widzenia prawników, politologów i socjologów.