Opinia biegłego w sprawach o błąd medyczny jako podstawa odpowiedzialności karnej - Wiecha, Paulina (Problemy Współczesnej Kryminalistyki, 2023)
Tematyka artykułu dotyczy roli opinii biegłego w sprawach o błąd medyczny w kontekście postępowania karnego. Przedstawiono w nim definicję błędu medycznego i rodzaje błędów medycznych, omówiono różnice między błędem medycznym w postępowaniu cywilnym i postępowaniu karnym. Przeprowadzono analizę gromadzenia materiału dowodowego i omówiono znaczenie dopuszczenia dowodu z opinii biegłego.