Szkolenie biegłych z zakresu fizykochemicznych badań mikrośladów - Zięba-Palus, Janina (Problemy Współczesnej Kryminalistyki, 2023)
Współczesna kryminalistyka wykorzystuje w walce z przestępczością wiele złożonych swoistych metod i technik badawczych. Eksperci z zakresu badania mikrośladów dzięki identyfikacji bardzo małych ilości materiałów tworzących ślad potrafią dostarczyć istotnych dowodów na potrzeby śledztwa. Badania identyfikacyjne śladów wykonywane są przez fizykochemików. Rzetelna wiedza uwzględniająca najnowsze osiągnięcia chemii i techniki, znajomość wciąż rozwijającej się aparatury analitycznej i możliwości jej zaimplementowania do badania śladów powinna iść w parze z umiejętnością wnioskowania kryminalistycznego na podstawie uzyskanych wyników badań. Do pracy w laboratoriach sądowych przygotowuje powstała już 20 lat temu na Wydziale Chemii UJ, a potem również na siedmiu innych uczelniach, specjalizacja „Chemia sądowa”. Podstawami dalszego szkolenia młodego pracownika są bezpośrednia praca z doświadczonym ekspertem w laboratorium sądowym, a także wymiana doświadczeń i podjęcie współpracy z innymi biegłymi dzięki udziałowi w konferencjach krajowych i międzynarodowych oraz spotkaniach grup ekspertów.