Zdarzenia drogowe z udziałem pojazdów uprzywilejowanych. Studium przypadku cz. 1 - Żołna, Małgorzata Maria (Problemy Współczesnej Kryminalistyki, 2023)
Dwuczęściowa publikacja dotyczy istotnego zagadnienia, ostatnio coraz częściej pojawiającego się w praktyce, a mianowicie zdarzeń drogowych z udziałem kierujących pojazdami uprzywilejowanymi. W zdarzeniach tych oprócz pojazdów uprzywilejowanych uczestniczą również kierujący pojazdami tzw. cywilnymi i niejednokrotnie organy procesowe mają wątpliwości odnośnie do tego, który z uczestników zdarzenia ma ponieść odpowiedzialność za jego spowodowanie. Biegły z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych powinien wątpliwość tę usunąć, m.in. na podstawie rekonstrukcji przebiegu zdarzenia, a przede wszystkim obserwacji miejsca wypadku, a nawet wyników eksperymentu. W niniejszej publikacji przedstawiono analizę wypadku drogowego, którego sprawca –funkcjonariusz Policji – wjechał na skrzyżowanie pomimo włączonego na sygnalizatorze czerwonego sygnału dla jego kierunku ruchu.