Sprawcy przestępstw korupcyjnych – kilka uwag wynikających z analizy postępowań sądowych - Dalecka-Werpachowska, Agnieszka (Problemy Współczesnej Kryminalistyki, 2023)
Wdrożenie skutecznej polityki antykorupcyjnej wymaga przede wszystkim określenia obszarów życia publicznego narażonych na tego rodzaju patologie. W artykule omówiono wyniki badań akt spraw sądowych, dotyczących korupcji, w zakresie liczby i rodzaju popełnionych przestępstw, profilu osób popełniających tego rodzaju przestępstwa, a także dokonano analizy informacji o sytuacji sprawców przestępstw korupcyjnych w toku postępowania karnego, w szczególności danych dotyczących rodzaju zastosowanych wobec nich środków zapobiegawczych oraz rodzaju i wysokości orzekanych kar.