Tytuły wykonawcze jako przedmiot fałszerstwa - Gągolewski, Janusz Łukasz (Problemy Współczesnej Kryminalistyki, 2023)
Artykuł poświęcony został problematyce istnienia w obrocie sfałszowanych dokumentów, w tym również tytułów wykonawczych. Przestępstwa skierowane przeciwko dokumentom stanowią poważne zagrożenie, ponieważ ich efekty prowadzą do problemów gospodarczych i społecznych, wśród których do najistotniejszych zaliczyć należy zachwianie pewności obrotu gospodarczego czy utratę przez społeczeństwo poczucia bezpieczeństwa. Szacuje się, że przestępstwa przeciwko wiarygodności dokumentów stanowią 6% wszystkich przestępstw, natomiast wśród przestępstw gospodarczych to aż 40%. Skala opisanego problemu wynika w głównej mierze z braku uregulowań w zakresie bezpieczeństwa dokumentów, w tym niewystarczająco wysokiej jakości metod produkcji czy systemów kontroli. Zjawisko to stanowi również poważne zagrożenie w egzekucji tytułów wykonawczych, ponieważ szacuje się, że w 2016 r. przynajmniej 420 komornikom przekazano do egzekucji podrobione tytuły wykonawcze. Dostępne metody oceny wiarygodności dokumentów nie pozwalają na skuteczną weryfikację tytułów wykonawczych, co z kolei prowadzi do naruszenia prawa własności ofiar przestępstwa. Wydaje się, iż pomoc w dążeniu do rozwiązania istniejącego problemu może stanowić uchwalona przez parlament ustawa o dokumentach publicznych, której celem będzie stworzenie skutecznego systemu bezpieczeństwa dokumentów publicznych.