Bezprawne uzyskanie informacji jako realne zagrożenie… dla społeczeństwa - Copik, Jacek; Drab, Martyna (Problemy Współczesnej Kryminalistyki, 2024)
Informacja jest niezwykle istotnym i nieodłącznym elementem życia człowieka. Fakt ten najlepiej odzwierciedlają dane osobowe, stanowiące pewnego rodzaju identyfikator, bez którego trudno byłoby funkcjonować w społeczeństwie. Informacja to cenne dobro, jednak nie zawsze wykorzystuje się je we właściwy sposób. Bardzo często zdarzają się sytuacje, w których informacje pozyskiwane są niezgodnie z prawem, przez niepowołane osoby. W artykule zostały omówione cztery główne sposoby bezprawnego uzyskania informacji, do których należą: naruszenie tajemnicy korespondencji, podsłuchy, dostęp przez sieć bezprzewodową oraz hacking. Wspomniano także o równie istotnym zagrożeniu, jakim jest phishing. Ze względu na to, że każdy człowiek narażony jest na bezprawne uzyskanie informacji, bardzo ważne jest, aby wiedzieć, jak się przed nim chronić. Odpowiednia profilaktyka to podstawa bezpieczeństwa.