Dzieło skończone? Michaela Manna dociekania na temat źródeł społecznej władzy - Kilias, Jarosław (Studia Socjologiczno-Polityczne. Seria Nowa, 2014)
W roku 1986 Michael Mann (ur. 1942), w owym czasie wykładowca w London School of Economics, a od roku 1987 zatrudniony na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles, wydał pierwszy tom pracy Sources of Social Power, dotyczący społecznych dziejów władzy od narodzin pierwszych organizmów państwowych do połowy XVIII wieku. Autor opublikował wcześniej dobrych kilkanaście prac, dotyczących głównie brytyjskiej klasy robotniczej oraz historii i współczesności władzy państwowej, nie był więc już postacią w świecie nauki nieznaną. Jego praca spotkała się z wielkim zainteresowaniem, a jej recenzje opublikowali znani i uznani uczeni, reprezentujący różne dyscypliny naukowe, tacy jak choćby Charles Tilly (1987), Barrington Moore (1988) czy Judith Shklar (1987). Ich oceny bywały zwykle przychylne, choć na ogół nie entuzjastyczne, a czasem, jak w przypadku drugiego z wymienionych autorów, dość krytyczne wobec książki, której niekiedy zarzucano – już to otwarcie, już to w formie aluzji – nadmierne rozszerzanie zakresu analizowanej problematyki, szkicowość oraz pewną miałkość użytych w niej kategorii oraz wniosków teoretycznych (Tilly 1987: 630; Lenski 1988: 90–91; Moore 1988: 170–171, 173–174). Wedle pierwotnego zamierzenia drugi tom miał obejmować okres do współczesności, podczas gdy trzeci miał mieć charakter teoretyczny (Mann 1986: VII). Jak się jednak okazało, opublikowany w roku 1993 tom drugi obejmował jedynie okres do roku 1914, przez co zakres tematyczny planowanego tomu trzeciego uległ istotnemu rozszerzeniu.