Od Redaktora - Raciborski, Jacek (Studia Socjologiczno-Polityczne. Seria Nowa, 2014)
Oto pierwszy numer nowego socjologicznego i politologicznego czasopisma powołanego do życia przez Instytut Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego. Periodyk jest nowy, ale nawiązuje do tradycji czasopisma ,,Studia Socjologiczno-Polityczne”, założonego przez Juliana Hochfelda, a wydawanego w latach 1958–1968 na Uniwersytecie Warszawskim. Dorobek tamtych „Studiów” przedstawia na tych łamach profesor Jerzy J. Wiatr. Zamysł ich twórczej kontynuacji podkreśla fakt, iż do Rady Redakcyjnej zgodzili się wejść profesorowie Zygmunt Bauman, Aleksandra Jasińska-Kania, Włodzimierz Wesołowski, Jerzy J. Wiatr – osoby, które tworzyły trzon zespołu redakcyjnego ówczesnych „Studiów”.