Wpływ pandemii COVID-19 na sytuację na rynkach rolnych w Polsce - Szajner, Piotr (Ubezpieczenia w Rolnictwie – Materiały i Studia, 2020)
Sektor rolno-żywnościowy w Polsce ma ogromne znaczenie gospodarcze, gdyż ma duży udział w PKB, generuje dodatnie saldo handlu zagranicznego i zapewnia wiele miejsc pracy w produkcji surowców rolnych, przemyśle spożywczym i usługach. Pandemia COVID-19 skutkuje poważnymi problemami gospodarczymi w wielu regionach świata, w tym także w Polsce. Recesja i wdrożone ze względów zdrowotnych ograniczenia w życiu społeczno-gospodarczym oddziaływały na funkcjonowanie rynków rolnych w naszym kraju. Wpływ pandemii był widoczny głównie w handlu zagranicznym, ze względu na bariery w dostępie do rynków i trudności logistyczne, oraz w niekorzystnych zmianach cen w całym łańcuchu dostaw. Pandemia w mniejszym stopniu wpłynęła na sytuację podażową na krajowym rynku, gdyż zarówno produkcja roślinna, jak i zwierzęca były determinowane wcześniejszymi realiami rynkowymi.