Ubezpieczenie społeczne rolników – XXXV lat bez zmian? - Walczak, Damian (Ubezpieczenia w Rolnictwie – Materiały i Studia, 2026)
Ubezpieczenia społeczne rolników obowiązują w zasadzie w niezmienionej formie od 1991 r. Chociaż rozwiązania te obowiązują od 1991 r., w większości ich brzmienie zostało określone wcześniejszymi regulacjami prawnymi, już w 1982 r. Tymczasem polskie rolnictwo ulega dynamicznym zmianom, podobnie jak polska wieś, jednakże podstawowe rozwiązania w zakresie ubezpieczenia społecznego rolników nie zmieniają się. Niestety, wszystkie istotniejsze zmiany w tym ubezpieczeniu byłyby postrzegane za polityczne i byłyby odpowiednio wykorzystane przez opozycję, dlatego też nikt się ich nie podejmuje od 35. lat. Takich zmian jednak potrzebuje i polska gospodarka i polscy rolnicy. Rolnicy są coraz bogatsi, ale nadal płacą niskie składki emerytalno-rentowe i otrzymują bardzo niskie – nieadekwatne w stosunku do swoich dochodów – świadczenia emerytalne