Rehabilitacja lecznicza realizowana przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Centrach Rehabilitacji Rolników KRUS - Sobiś, Iwona; Suchocka-Zielińska, Marta (Ubezpieczenia w Rolnictwie – Materiały i Studia, 2024)
Rehabilitacja lecznicza realizowana przez Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego (KRUS, Kasa) jest skierowana do osób ubezpieczonych zagrożonych całkowitą niezdolnością do pracy, osób pobierających okresowe świadczenie rentowe, osób uprawnionych do emerytury rolniczej oraz dla dzieci rolników ubezpieczonych w KRUS lub dzieci uprawnionych do renty rodzinnej. Rehabilitacja lecznicza realizowana w sześciu Centrach Rehabilitacji Rolników KRUS ma na celu przywrócenie do pracy w gospodarstwie rolnym, utrzymanie zdolności do pracy, a w przypadku osób uprawnionych do emerytury rolniczej i dzieci rolników – poprawę stanu zdrowia.