Charakterystyka kryteriów regulujących obszary zachodzenia na siebie zadań KRUS i ZUS w zakresie podlegania ubezpieczeniu społecznemu rolników - Pawlak, Hanna; Urbaniak, Renata (Ubezpieczenia w Rolnictwie – Materiały i Studia, 2024)
Elementami systemu zabezpieczenia społecznego w Polsce są m.in. Zakład Ubezpieczeń Społecznych oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego. Obie te instytucje zasadniczo funkcjonują w sposób, który nie powoduje kolizji zakresów podejmowanej działalności. Są jednak pewne formy aktywności zawodowej, których podjęcie przez ubezpieczonego rolnika lub domownika powoduje, że dochodzi do zbiegu tytułów do ubezpieczeń społecznych. Mowa o pozarolniczej działalności gospodarczej, umowie agencyjnej, umowie zlecenia lub innej umowie o świadczenie usług, do których stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, oraz pełnieniu funkcji w radzie nadzorczej. Głównym celem artykułu jest zbadanie, w jaki sposób i poprzez jakie mechanizmy regulowany jest obszar związany z podleganiem ubezpieczeniu społecznemu, w którym kompetencje KRUS i ZUS nakładają się na siebie oraz przybliżenie aktów normatywnych, które wprowadzają regulacje w tym zakresie.