Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Nr 1/73 (2020)

Artykuły

Wpływ pandemii COVID-19 na sytuację na rynkach rolnych w Polsce

  • Piotr Szajner
Opublikowane: 26.06.2020

Abstrakt

Sektor rolno-żywnościowy w Polsce ma ogromne znaczenie gospodarcze, gdyż ma duży udział w PKB, generuje dodatnie saldo handlu zagranicznego i zapewnia wiele miejsc pracy w produkcji surowców rolnych, przemyśle spożywczym i usługach. Pandemia COVID-19 skutkuje poważnymi problemami gospodarczymi w wielu regionach świata, w tym także w Polsce. Recesja i wdrożone ze względów zdrowotnych ograniczenia w życiu społeczno-gospodarczym oddziaływały na funkcjonowanie rynków rolnych w naszym kraju. Wpływ pandemii był widoczny głównie w handlu zagranicznym, ze względu na bariery w dostępie do rynków i trudności logistyczne, oraz w niekorzystnych zmianach cen w całym łańcuchu dostaw. Pandemia w mniejszym stopniu wpłynęła na sytuację podażową na krajowym rynku, gdyż zarówno produkcja roślinna, jak i zwierzęca były determinowane wcześniejszymi realiami rynkowymi.

Bibliografia

  1. CLAL – Advisory in Dairy and Food Product, https://www.clal.it/en/#, dostęp 24.08.2020. [Google Scholar]
  2. European Commission, European Economy Forecast. Sommer 2020, Institutional Paper 132/July 2020, Brussel, https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/ip132_en.pdf, dostęp 4.07.2020. [Google Scholar]
  3. Eurostat, GDP and main components (output, expenditure and income). Gross domestic products at market prices. Chain linked volumes, index, 2010=100, https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do, dostęp 3.07.2020. [Google Scholar]
  4. FAO, Food Price Index, http://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/, dostęp 24.08.2020. [Google Scholar]
  5. Global Dairy Trade, https://www.globaldairytrade.info/en/product-results/, dostęp 24.08.2020. [Google Scholar]
  6. GUS, Biuletyn statystyczny, Warszawa 2020, nr 4. [Google Scholar]
  7. GUS, Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej, Warszawa 2019. [Google Scholar]
  8. GUS, Sytuacja społeczno-gospodarcza, Warszawa, 12/2019. [Google Scholar]
  9. IERiGŻ–PIB, IUNG–PIB, IPT, IOR, IHAR, IZOO, IO, Diagnoza sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich w Polsce przygotowana dla potrzeb opracowania Krajowego Planu Strategicznego 2021–2027, Warszawa 2019. [Google Scholar]
  10. International Grains Council, https://www.igc.int/en/markets/marketinfo-sd.aspx, dostęp 10.08.2020. [Google Scholar]
  11. International Sugar Organization, Daily Prices, https://www.isosugar.org/prices.php, dostęp 20.06.2020. [Google Scholar]
  12. International Monetary Fund, Global Financial Stability Report: Markets in the Time of COVID-19, Washington DC, www.imf.org/en/Publications/GFSR/Issues/2020/04/14/global-financial-stability-report-april-2020, dostęp 3.07.2020. [Google Scholar]
  13. Narodowy Bank Polski, Raporty o stabilności systemu finansowego, Warszawa, https://www.nbp.pl/home.aspx? f=/systemfinansowy/stabilnosc.html, dostęp 4.07.2020. [Google Scholar]
  14. NBP, Średnie kursy walut, https://www.nbp.pl/home.aspx? f=/statystyka/kursy.html, dostęp 24.08.2020. [Google Scholar]
  15. Oil World, https://www.oilworld.biz/t/statistics/commodities, dostęp 10.08.2020. [Google Scholar]
  16. Rozporządzenie (WE) nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy, L 268 z dnia 18.10.2003. [Google Scholar]
  17. Szajner P., Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi, „Rynek Rolny. Analizy, tendencje, oceny” 2020, nr 3 (349). [Google Scholar]
  18. The World Bank Group, The Global Economic Prospects, Washington DC https://openknowledge.worldbank.org/handle/10986/33748, dostęp 4.07.2020. [Google Scholar]

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.