Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

No. 2/76 (2021)

Artykuły

Współpraca FAO i UE w zapewnieniu Zielonego Ładu i realizacji Agendy 2030

  • Robert Tabaszewski
Published: 2021-12-22

Abstract

W artykule przedstawiono płaszczyzny współpracy Organizacji do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i Unii Europejskiej (UE) w zapewnieniu Europejskiego Zielonego Ładu jako planu działań Komisji Europejskiej uwzględniającego Cele Zrównoważonego Rozwoju przedstawione w Agendzie 2030. Zaprezentowano kwestie szczególnie istotne dla wszystkich podmiotów prawa rolnego, w tym dla polskich rolników jako osób, które zostaną objęte skutkami wprowadzenia transformacji w rolnictwie i programem polskiego „Nowego Ładu”. Dokonano analizy, w jakim zakresie przyjęcie Agendy 2030 oraz dokumentów UE związanych z wdrożeniem Zielonego Ładu w rolnictwie i zwalczania głodu wpłynęło we współpracy strategicznej na skuteczne realizowanie strategii przyjętej w Europejskim Zielonym Ładzie. Przedstawiono, jakie możliwe zyski dla Polski rodzi partnerstwo pomiędzy tymi dwoma organizacjami. Zaprezentowano kluczowe dokumenty, na podstawie których współpraca została nawiązana. Zbadano, w jakim zakresie strategia Zielonego Ładu łączy się z realizacją przez FAO celów wynikających bezpośrednio z Agendy 2030. Na podstawie konkretnych przykładów określono, jak kształtują się potencjalne pola współpracy FAO i UE na przyszłość.

References

  1. Burity V., Cruz L., Franceschin T., Exigibiladade: Mechanisms to claim the human right to adequate food in Brazil, FAO, Rome 2011. [Google Scholar]
  2. Dongyu Q.U., Urpilainen J., FAO+European Union. Investing in a sustainable and food secure future, Rome 2021. [Google Scholar]
  3. FAO, Constitution of the Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO, Washington 1947; Dz. U. 1958 nr 57 poz. 283 wraz z załącznikiem. [Google Scholar]
  4. FAO, International Plant Protection Convention, 6 December 1951, Rome; Dz. U. 2007 nr 73 poz. 485 wraz z załącznikiem. [Google Scholar]
  5. FAO, Voluntary Guidelines to support the Progressive Realization of the Right to Adequate Food in the Context of National Food Security, Rome 2005. [Google Scholar]
  6. FAO, Rotterdam Convention on the Prior Informed Consent (PIC) Procedure for Certain Hazardous Chemicals and Pesticides in International Trade was adopted at a Conference of Plenipotentiaries, 10 September 1998, Rotterdam; Dz. Urz. UE 2003 L 63 poz. 29. [Google Scholar]
  7. FAO/EWG, Porozumienie w sprawie procedur współpracy technicznej między Komisją Wspólnot Europejskich a Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, Rzym, 27 stycznia 1993. [Google Scholar]
  8. FAO/WHO, Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation, WHO, Geneva 2003. [Google Scholar]
  9. FAO/WHO, Fruit and Vegetables for Health Report of a Joint FAO/WHO Workshop, 1–3 September 2004, Kobe, Japan, WHO, Geneva 2004. [Google Scholar]
  10. Ingelević-Citak M., Kuźniak B., Marcinko M., Organizacje międzynarodowe, Warszawa, C.H. Beck, 2017. [Google Scholar]
  11. KE, Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady Europejskiej, Rady, Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów. Europejski Zielony Ład, Bruksela, 11.12.2019, COM(2019) 640 final. [Google Scholar]
  12. KE, Farm to Fork Strategy. For a fair, healthy and environmentally-friendly food system, Brussels 2020. [Google Scholar]
  13. Kowalczyk S., Prawo czystej żywności. Od Kodeksu Hammurabiego do Codex Alimentarius, Warszawa, Szkoła Główna Handlowa, 2014. [Google Scholar]
  14. Kumar S. et al., Millennium Development Goals (MDGs) to Sustainable Development Goals (SDGs): Addressing Unfinished Agenda and Strengthening Sustainable Development and Partnership, „Indian Journal of Community Medicine” 2016, Vol. 41(1). [Google Scholar]
  15. Marchisio S., Base A. di, The Food and Agriculture Organization (FAO), London, Cambridge University Press, 1991. [Google Scholar]
  16. Negri S., Food safety and global health: an international law perspective, „Global Health Governance” 2009, Vol. 1. [Google Scholar]
  17. Nierenberg L.E., Reconciling the Right to Food and Trade Liberalization: Developing Country Opportunities, „Minnesota Journal Of International Law” 2011, No. 6. [Google Scholar]
  18. Nygren-Krug H., The right to health: from concept to practice [w:] Advancing the Human Right to Health, ed. J.M. Zuniga et al., Oxford, OUP, 2013. [Google Scholar]
  19. ONZ, Guidelines on Food Fortification with Micronutrients, World Health Organization and Food and Agriculture Organization of the United Nations, Geneva 2006. [Google Scholar]
  20. ONZ, United Nations Millennium Development Goals Report, New York, United Nations 2015. [Google Scholar]
  21. Orzeszyna K., Tabaszewski R., The Legal Aspects of Activities Taken by Local Authorities to Promote Sustainable Development Goals: Between Global and Regional Regulations in Poland, „Lex Localis – Journal of Local Self-Government” 2021, Vol. 4(19). [Google Scholar]
  22. Orzeszyna K., Skwarzyński M., Tabaszewski R., Prawo międzynarodowe praw człowieka, Warszawa, C.H. Beck, 2020. [Google Scholar]
  23. Parlińska M., Jaśkiewicz J., Rackiewicz I., Wyzwania dla rolnictwa związane ze strategią Europejski Zielony Ład w okresie pandemii, „Problemy Rolnictwa Światowego” 2020, nr 2. [Google Scholar]
  24. Piotrowska M., Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), „Problemy Integracji Rolnictwa” 1997, nr 2. [Google Scholar]
  25. PiS, Polski ład, Warszawa 2021, http://polskilad.pis.org.pl/files/Polski_Lad.pdf, dostęp 1.12.2021. [Google Scholar]
  26. Rada Europejska, Konkluzje w sprawach europejskich, Bruksela 12–13 grudnia 2019, https://www.consilium.europa.eu/pl/meetings/european-council/2019/12/12–13/, dostęp 1.12.2021. [Google Scholar]
  27. Sobieraj M., Codex Alimentarius jako przykład międzynarodowej inicjatywy w zakresie kontroli żywności i ochrony konsumentów [w:] Bezpieczeństwo Żywności w Erze Globalizacji, red. S. Kowalczyk, Warszawa, Szkoła Główna Handlowa, 2009. [Google Scholar]
  28. Srogosz T., Międzynarodowe prawo żywnościowe, Warszawa, C.H. Beck, 2020. [Google Scholar]
  29. Starzyk-Sulejewska J., Stosunki Unii Europejskiej z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), „Stosunki Międzynarodowe” 2016, nr 4(52). [Google Scholar]
  30. Stewart F., The Sustainable Development Goals: A Comment, „Journal of Global Ethics” 2015, Vol. 11(3). [Google Scholar]
  31. Tabaszewski R., Achieving the Sustainable Development Goals in Europe and East Asia: role of regional organizations in monitoring right to good health and well-being, „Ius Novum” 2019, nr 2. [Google Scholar]
  32. Tomaszek A., Uregulowania prawne podjęte w celu realizacji założeń Europejskiego Zielonego Ładu. Perspektywa polska, „Intercathedra” 2021, nr 2(47). [Google Scholar]

Downloads

Download data is not yet available.

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.