
Przedmiotem opracowania jest koeficencja ekspozycji na ryzyko sytuacji pandemicznej COVID-19 i społeczno-ekonomicznej wrażliwości obszarów wiejskich i agrobiznesu na skutki tej sytuacji.
Celem głównym jest poznanie zróżnicowania przestrzennego ekspozycji na ryzyko wystąpienia COVID-19 i społecznej wrażliwości na skutki sytuacji pandemicznej, ze szczególnym uwzględnieniem specyfiki obszarów wiejskich i sektora agrobiznesu. Celem metodologicznym jest zastosowanie wskaźnika ekspozycji na ryzyko i wskaźnika ekonomiczno-społecznej wrażliwości na skutki sytuacji pandemicznej COVID-19 jako narzędzi badania oraz takie zmodyfikowanie obu wskaźników, aby mogły posłużyć do identyfikacji różnic pomiędzy miastem a wsią. Celem aplikacyjnym jest dostarczenie wniosków do skutecznego zarządzania ryzykiem pandemicznym, uwzględniającego wrażliwość społeczno-ekonomiczną i specyfikę wsi. Podstawowym problemem do rozwiązania jest zmniejszenie wrażliwości społeczno-ekonomicznej obszarów wiejskich i agrobiznesu na skutki sytuacji pandemicznej COVID-19. W rozważaniach analitycznych weryfikowana jest hipoteza mówiąca o tym, że ekspozycja wsi na ryzyko pandemiczne związane z COVID-19 jest mniejsza niż w mieście, ale wrażliwość społeczno-ekonomiczna wsi na skutki sytuacji pandemicznej jest znacząco większa.
W opracowaniu wykorzystane zostaną wyniki badań krajowych i zagranicznych oraz inne źródła informacji.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.