
Wirus SARS-CoV-2 zaczął się rozprzestrzeniać na całym świecie już kilka tygodni po jego wykryciu. Wszyscy są zaniepokojeni skutkami, jakie może spowodować pandemia COVID-19 wywołana przez ten wirus. Celem artykułu jest ocena wpływu pandemii na sektor przetwórstwa spożywczego i eksport rolno-spożywczy Polski. W opracowaniu przedstawiono uwarunkowania sytuacji, w jakiej znalazł się polski sektor spożywczy w przededniu pandemii, zanalizowano niektóre dane produkcyjno-finansowe i handlowe za kilka miesięcy jej trwania oraz wskazano ewentualne następstwa pandemii i możliwe kierunki zmian w sektorze. Z analizy wynika, że sektor dość dobrze radzi sobie z kryzysem wywołanym przez pandemię COVID-19. Skutkiem pandemii nie powinna być duża fala upadłości i bankructw przedsiębiorstw, a jedyną negatywną konsekwencją może się okazać czasowe spowolnienie rozwoju sektora, głównie w wyniku wahań dynamiki wzrostu polskiego eksportu rolno-spożywczego. Rosnący popyt w kraju i za granicą oraz wciąż niższe w porównaniu z innymi krajami koszty produkcji w Polsce pozwalają na utrzymanie tendencji wzrostowej produkcji i eksportu produktów rolno-spożywczych, a co za tym idzie wciąż dobrą kondycję sektora. Odpowiednia polityka gospodarcza i zaangażowanie przedsiębiorców mogą również pomóc utrzymać dotychczasowy poziom rozwoju polskiego sektora żywnościowego.
Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.