Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Nr 1/73 (2020)

Artykuły

Wpływ pandemii COVID-19 na przetwórstwo spożywcze i eksport rolno-spożywczy Polski

  • Iwona Szczepaniak
  • Łukasz Ambroziak
  • Jadwiga Drożdż
Opublikowane: 26.06.2020

Abstrakt

Wirus SARS-CoV-2 zaczął się rozprzestrzeniać na całym świecie już kilka tygodni po jego wykryciu. Wszyscy są zaniepokojeni skutkami, jakie może spowodować pandemia COVID-19 wywołana przez ten wirus. Celem artykułu jest ocena wpływu pandemii na sektor przetwórstwa spożywczego i eksport rolno-spożywczy Polski. W opracowaniu przedstawiono uwarunkowania sytuacji, w jakiej znalazł się polski sektor spożywczy w przededniu pandemii, zanalizowano niektóre dane produkcyjno-finansowe i handlowe za kilka miesięcy jej trwania oraz wskazano ewentualne następstwa pandemii i możliwe kierunki zmian w sektorze. Z analizy wynika, że sektor dość dobrze radzi sobie z kryzysem wywołanym przez pandemię COVID-19. Skutkiem pandemii nie powinna być duża fala upadłości i bankructw przedsiębiorstw, a jedyną negatywną konsekwencją może się okazać czasowe spowolnienie rozwoju sektora, głównie w wyniku wahań dynamiki wzrostu polskiego eksportu rolno-spożywczego. Rosnący popyt w kraju i za granicą oraz wciąż niższe w porównaniu z innymi krajami koszty produkcji w Polsce pozwalają na utrzymanie tendencji wzrostowej produkcji i eksportu produktów rolno-spożywczych, a co za tym idzie wciąż dobrą kondycję sektora. Odpowiednia polityka gospodarcza i zaangażowanie przedsiębiorców mogą również pomóc utrzymać dotychczasowy poziom rozwoju polskiego sektora żywnościowego.

Bibliografia

  1. Drożdż J., Mroczek R., Przemysł spożywczy – rozwój w warunkach zmian otoczenia zewnętrznego, „Przemysł Spożywczy” 2020, nr 8. [Google Scholar]
  2. Herzfeld T., Komentarz w sprawie SARS-COV-2 i polityki rolnej, „Zagadnienia Ekonomiki Rolnej” 2020, nr 2. [Google Scholar]
  3. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Możliwości eksportowe, 2020, https://www.gov.pl/web/rolnictwo/mozliwosci-eksportowe2, dostęp 30.09.2020. [Google Scholar]
  4. Ogólnopolska kampania informacyjna „Kupuj świadomie – Produkt polski”, 2020, https://www.gov.pl/web/produktpolski/ruszyla-kampania-kupuj-swiadomie-produkt-polski, dostęp 30.09.2020. [Google Scholar]
  5. PAIH, Alert dla polskich eksporterów: które kraje Azji i Afryki potrzebują żywności?, 2020, https://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/paih-alert-dla-polskich-eksporterow-ktore-kraje-azji-i-afryki-potrzebuja-zywnosci, 183603.html, dostęp 2.06.2020. [Google Scholar]
  6. GUS, Rocznik Statystyczny Przemysłu, Warszawa 2020. [Google Scholar]
  7. Szczepaniak I. et al., Ocena wpływu pandemii COVID-19 na przetwórstwo spożywcze i eksport rolno-spożywczy, opracowanie niepublikowane przygotowane dla MRiRW, Warszawa, IERiGŻ–PIB, 03.06.2020. [Google Scholar]
  8. Szczepaniak I. et al., Przemysł spożywczy w obliczu pandemii COVID-19, „Przemysł Spożywczy” 2020, nr 5. [Google Scholar]

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.