Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Nr 1/73 (2020)

Artykuły

Impact of the COVID-19 pandemic on food processing and Polish agri-food exports

  • Iwona Szczepaniak
  • Łukasz Ambroziak
  • Jadwiga Drożdż
Opublikowane: 26.06.2020

Abstrakt

The SARS-CoV-2 virus began to spread worldwide just weeks after its detection. Everyone is concerned about the effects of the COVID-19 pandemic caused by this virus. This article aims to assess the impact of the pandemic on the food processing sector and Polish agri-food exports. The article outlines the determinants of the situation in which the Polish food sector found itself at the eve of the pandemic, analyzes some production, financial and commercial data gathered during several months of its duration, and indicates possible consequences of the pandemic and potential directions of changes in the sector. The analysis shows that the sector is coping fairly well with the crisis caused by the COVID-19 pandemic. The pandemic should not result in a massive wave of business insolvencies and bankruptcies, and the only negative consequence may be a temporary slowdown in the sector’s development, mainly due to fluctuations in the growth dynamics of Polish agri-food exports. The growing demand in Poland and abroad and the still lower production costs in Poland compared to other countries allow for the maintenance of the upward trend in the production and export of agri-food products, and thus the continued favorable condition of the sector. Appropriate economic policy and the involvement of entrepreneurs may also help maintain the current level of development of the Polish food sector.

Bibliografia

  1. Drożdż J., Mroczek R., Przemysł spożywczy – rozwój w warunkach zmian otoczenia zewnętrznego, “Przemysł Spożywczy” 2020, nr 8. [Google Scholar]
  2. GUS, Rocznik Statystyczny Przemysłu, Warszawa 2020. [Google Scholar]
  3. Herzfeld T., Komentarz w sprawie SARS-COV-2 i polityki rolnej, “Zagadnienia Ekonomiki Rolnej” 2020, nr 2. [Google Scholar]
  4. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Możliwości eksportowe, 2020, https://www.gov.pl/web/rolnictwo/mozliwosci-eksportowe2, access 30.09.2020. [Google Scholar]
  5. Ogólnopolska kampania informacyjna “Kupuj świadomie – Produkt polski”, 2020, https://www.gov.pl/web/produktpolski/ruszyla-kampania-kupuj-swiadomie-produkt-polski, access 30.09.2020. [Google Scholar]
  6. PAIH, Alert dla polskich eksporterów: które kraje Azji i Afryki potrzebują żywności?, 2020, https://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/paih-alert-dla-polskich-eksporterow-ktore-kraje-azji-i-afryki-potrzebuja-zywnosci, 183603.html, access 2.06.2020. [Google Scholar]
  7. Szczepaniak I. et al., Ocena wpływu pandemii COVID-19 na przetwórstwo spożywcze i eksport rolno-spożywczy, opracowanie niepublikowane przygotowane dla MRiRW, Warszawa, IERiGŻ–PIB, 03.06.2020. [Google Scholar]
  8. Szczepaniak I. et al., Przemysł spożywczy w obliczu pandemii COVID-19, “Przemysł Spożywczy” 2020, nr 5. [Google Scholar]

Downloads

Download data is not yet available.

Podobne artykuły

1 2 3 4 > >> 

Możesz również Rozpocznij zaawansowane wyszukiwanie podobieństw dla tego artykułu.