Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

No. 9 (2015)

Articles

Names of restaurants in Wroclaw as an example of urbochrematonims – the semantic analysis

Published: 2015-10-01

Abstract

The article presents lingual analysis of Wroclaw’s restaurants’ names. Among examined names (more than 100) we can find a few categories e.g. referring to served dishes, special dish of the place or localization of its. First of all these names have to invite clients to visit, but they also act of locating. Beside Polish names there is a big group of foreign language names (Italian, French, American). The naming, which are counted to urbochrematonims, is a very large group of nominations, which analysis allowed to indication of naming trends, which appear in contemporary city.

References

  1. Afeltowicz B., 2000: Nazwy lokali gastronomicznych w Szczecinie, [w:] Onomastyka polska a nowe kierunki językoznawcze: zbiór naukowych artykułów, Bydgoszcz. [Google Scholar]
  2. Biolik M., 2011: Modele strukturalne nazw własnych przedsiębiorstw i lokali branży gastronomicznej w województwie warmińsko-mazurskim, [w:] M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności, Olsztyn. [Google Scholar]
  3. Breza E., 1988: Nazwy lokali gastronomicznych w obecnym województwie gdańskim, [w:] Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Gdańskiego, Prace Językoznawcze, nr 14. [Google Scholar]
  4. Breza E., 1998: Nazwy obiektów i instytucji związanych z nowoczesną cywilizacją (chrematonimy),[w:] E. Rzetelska-Feleszko (red.), Polskie nazwy własne. Encyklopedia, Warszawa–Kraków. [Google Scholar]
  5. Duszyński H., 2011: Nazwy białoruskich kawiarni, restauracji i barów, [w:] M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności, Olsztyn. [Google Scholar]
  6. Gajewska U., 2010: Nazwy lokali gastronomicznych w Rzeszowie, [w:] J. Lizak, E. Błachowicz (red.), Rzeszów i okolice: język, historia, kultura, Rzeszów. [Google Scholar]
  7. Gałkowski A., 2011: Chrematonomastyka jako autonomizująca się subdyscyplina nauk onomastycznych, [w:] M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności, Olsztyn. [Google Scholar]
  8. Graf M., 2011: Człowiek wobec onimicznej przestrzeni miasta – kilka uwag o współczesnej urbanonimii, „Onomastica”, nr 55. [Google Scholar]
  9. Palinciuc E., 2007: Nazwy własne restauracji, kawiarni i klubów na krakowskim Kazimierzuw interpretacji historycznokulturowej, „Onomastica”, L II. [Google Scholar]
  10. Palinciuc E., 2010: W nazewniczym tyglu krakowskich restauracji, kawiarni, klubów, [w:] J. Sarnowska-Giefing, M. Graf (red.), Miasto w perspektywie onomastyki i historii, Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk, „Prace Komisji Językoznawczej”, t. 56, Poznań. [Google Scholar]
  11. Przybylska R., 2002: Konwencje nazewnicze w obrębie nazw barów, kawiarni i restauracji, [w:] M. Skarżyński, M. Szpiczakowska (red.), Rozmaitości językowe, Kraków. [Google Scholar]
  12. Siwiec A., 2012: Nazwy własne obiektów handlowo-usługowych w przestrzeni miasta, Lublin. [Google Scholar]
  13. Słowiańska onomastyka. Encyklopedia. T. II, 2003: E. Rzetelska-Feleszko, A. Cieślikowa (red.), przy współdz. J. Dumy, Warszawa–Kraków. [Google Scholar]
  14. Słownik ojczyzny polszczyzny, 2007: J. Miodek (red.), Wrocław. [Google Scholar]
  15. http://smakiwroclawia.pl/obiekt/?place-type=restauracje. [Google Scholar]
  16. http://strona.piwnicaswidnicka.com/rest_historia.htm. [Google Scholar]
  17. http://szpilka.wroclaw.pl/. [Google Scholar]
  18. http://vincent.wroclaw.pl/restauracja/o-nas. [Google Scholar]
  19. http://www.amalfi.pl/index.php/pl/. [Google Scholar]
  20. http://www.hotel-tumski.com.pl/karczma/karczma-mlynska. [Google Scholar]
  21. http://www.kuznia4you.com/page1.aspx. [Google Scholar]
  22. http://www.lamaddalena.pl/index-high.html. [Google Scholar]
  23. http://www.lwiabrama.pl/. [Google Scholar]
  24. http://www.restauracja-zlota.pl/index.html. [Google Scholar]
  25. http://www.whiskeyinthejar.pl/. [Google Scholar]

Downloads

Download data is not yet available.