Przejdź do głównego menu Przejdź do sekcji głównej Przejdź do stopki

Nr 9 (2015)

Artykuły

Nazwy wrocławskich restauracji jako przykład urbochrematomimów – analiza semantyczna

Opublikowane: 01.10.2015

Abstrakt

W artykule przedstawiono analizę językową nazw wrocławskich restauracji. Wśród zbadanych nazw (ponad 100) możemy znaleźć kilka kategorii np. odnoszące się do serwowanych dań, dania specjalnego danego miejsca lub jego lokalizacji. Nazwy te mają przede wszystkim zapraszać klientów do odwiedzenia, ale także pełnić funkcję lokalizującą. Obok polskich nazw istnieje duża grupa nazw obcojęzycznych (włoski, francuski, angielski). Nazewnictwo, które jest zaliczane do urbochrematonimów, to bardzo duża grupa, której analiza pozwoliła na wskazanie trendów nazewnictwa jakie pojawiają się we współczesnym mieście.

Bibliografia

  1. Afeltowicz B., 2000: Nazwy lokali gastronomicznych w Szczecinie, [w:] Onomastyka polska a nowe kierunki językoznawcze: zbiór naukowych artykułów, Bydgoszcz. [Google Scholar]
  2. Biolik M., 2011: Modele strukturalne nazw własnych przedsiębiorstw i lokali branży gastronomicznej w województwie warmińsko-mazurskim, [w:] M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności, Olsztyn. [Google Scholar]
  3. Breza E., 1988: Nazwy lokali gastronomicznych w obecnym województwie gdańskim, [w:] Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Gdańskiego, Prace Językoznawcze, nr 14. [Google Scholar]
  4. Breza E., 1998: Nazwy obiektów i instytucji związanych z nowoczesną cywilizacją (chrematonimy),[w:] E. Rzetelska-Feleszko (red.), Polskie nazwy własne. Encyklopedia, Warszawa–Kraków. [Google Scholar]
  5. Duszyński H., 2011: Nazwy białoruskich kawiarni, restauracji i barów, [w:] M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności, Olsztyn. [Google Scholar]
  6. Gajewska U., 2010: Nazwy lokali gastronomicznych w Rzeszowie, [w:] J. Lizak, E. Błachowicz (red.), Rzeszów i okolice: język, historia, kultura, Rzeszów. [Google Scholar]
  7. Gałkowski A., 2011: Chrematonomastyka jako autonomizująca się subdyscyplina nauk onomastycznych, [w:] M. Biolik, J. Duma (red.), Chrematonimia jako fenomen współczesności, Olsztyn. [Google Scholar]
  8. Graf M., 2011: Człowiek wobec onimicznej przestrzeni miasta – kilka uwag o współczesnej urbanonimii, „Onomastica”, nr 55. [Google Scholar]
  9. Palinciuc E., 2007: Nazwy własne restauracji, kawiarni i klubów na krakowskim Kazimierzuw interpretacji historycznokulturowej, „Onomastica”, L II. [Google Scholar]
  10. Palinciuc E., 2010: W nazewniczym tyglu krakowskich restauracji, kawiarni, klubów, [w:] J. Sarnowska-Giefing, M. Graf (red.), Miasto w perspektywie onomastyki i historii, Poznańskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk, „Prace Komisji Językoznawczej”, t. 56, Poznań. [Google Scholar]
  11. Przybylska R., 2002: Konwencje nazewnicze w obrębie nazw barów, kawiarni i restauracji, [w:] M. Skarżyński, M. Szpiczakowska (red.), Rozmaitości językowe, Kraków. [Google Scholar]
  12. Siwiec A., 2012: Nazwy własne obiektów handlowo-usługowych w przestrzeni miasta, Lublin. [Google Scholar]
  13. Słowiańska onomastyka. Encyklopedia. T. II, 2003: E. Rzetelska-Feleszko, A. Cieślikowa (red.), przy współdz. J. Dumy, Warszawa–Kraków. [Google Scholar]
  14. Słownik ojczyzny polszczyzny, 2007: J. Miodek (red.), Wrocław. [Google Scholar]
  15. http://smakiwroclawia.pl/obiekt/?place-type=restauracje. [Google Scholar]
  16. http://strona.piwnicaswidnicka.com/rest_historia.htm. [Google Scholar]
  17. http://szpilka.wroclaw.pl/. [Google Scholar]
  18. http://vincent.wroclaw.pl/restauracja/o-nas. [Google Scholar]
  19. http://www.amalfi.pl/index.php/pl/. [Google Scholar]
  20. http://www.hotel-tumski.com.pl/karczma/karczma-mlynska. [Google Scholar]
  21. http://www.kuznia4you.com/page1.aspx. [Google Scholar]
  22. http://www.lamaddalena.pl/index-high.html. [Google Scholar]
  23. http://www.lwiabrama.pl/. [Google Scholar]
  24. http://www.restauracja-zlota.pl/index.html. [Google Scholar]
  25. http://www.whiskeyinthejar.pl/. [Google Scholar]

Downloads

Download data is not yet available.