Skip to main navigation menu Skip to main content Skip to site footer

No. 9 (2015)

Articles

Lingual determinants of the culinary regulation as the species of the statement

Published: 2015-10-01

Abstract

On this article is showed one of the most important genre of the culinary discourse like to recipe. The aim of this work is the lingual determinants of this genre. In the first part of text is point out on pragmatic aspect of genre such as: dictionary definition of recipe, sending-receiving situation, function of this genre and acts of speech politeness. Second show the structural aspects: title, ingredients, weight and volume measures, description and non-verbal aspect of recipe. The article ends with a summary of the content of the text.

References

  1. Bachtin M., 1986: Estetyka twórczości słownej, Warszawa. [Google Scholar]
  2. Bańkowski A., 2000: Etymologiczny słownik języka polskiego, t. II, Warszawa. [Google Scholar]
  3. Biernat A., Ihnatowicz I., 2003: Vademecum do badań nad historią XIX i XX wieku, Warszawa. [Google Scholar]
  4. Blum-Kulka S., 2001: Pragmatyka dyskursu, [w:] T. A. Van Dijk, T. Dobrzyńska (red.), Dyskurs jako struktura i proces, Warszawa. [Google Scholar]
  5. Brown P., Levinson S. C., 1987: Politeness. Some universals in language usage, Cambridge. [Google Scholar]
  6. Dobrzyńska T., 1978: Delimitacja tekstu pisanego i mówionego, [w:] M. R. Mayenowa (red.), Tekst. Język. Poetyka. Zbiór studiów, Wrocław. [Google Scholar]
  7. Dunaj B., 2007: Język polski. Współczesny słownik języka polskiego, t. O–Ż, Warszawa. [Google Scholar]
  8. Goffman E., 2006: Rytuał interakcyjny, Warszawa. [Google Scholar]
  9. Kopaliński W., 2000: Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych z almanachem, Warszawa. [Google Scholar]
  10. Linde M. S. B., 1858: Słownik języka polskiego, t. IV, Lwów. [Google Scholar]
  11. Łysakowski T., 2005: Wpływowe osoby. Gramatyka i perswazja, Warszawa. [Google Scholar]
  12. Mayenowa M. R., 2008: Spójność tekstu a postawa odbiorcy, [w:] R. Cudak, D. Ostaszewka (red.), Polska genologia lingwistyczna, Warszawa. [Google Scholar]
  13. Słownik języka polskiego, 1861: wyd. Maurycy Orgelbrand, cz. II, Wilno. [Google Scholar]
  14. Słownik języka polskiego, 1902: J. Karłowicz, A. Kryński, W. Niedźwiedzki (red.), t. 2, Warszawa. [Google Scholar]
  15. Witosz B., 1993: Opis w tekście mówionym. Zagadnienia wstępne, [w:] A. Wilkoń, J. Warchala (red.), Z problemów współczesnego języka polskiego, Katowice. [Google Scholar]
  16. Witosz B., 1996: „Anarchiczna” struktura opisu?, [w:] T. Dobrzyńska (red.), Tekst i jego odmiany, Warszawa. [Google Scholar]
  17. Żarski W., 2001: Ewolucja wzorca gatunkowego polskich poradników kucharskich i jego uwarunkowania tekstowe, [w:] U. Sokólska (red.), Odmiany stylowe polszczyzny dawniej i dziś, Białystok. [Google Scholar]
  18. Żarski W., 2008: Książka kucharska jako tekst, Wrocław. [Google Scholar]

Downloads

Download data is not yet available.