Перейти к главному меню навигации Перейти к основному контенту Перейти к нижнему колонтитулу сайта

№ 9 (2015)

Artykuły

Językowe wyznaczniki przepisu kulinarnego jako gatunku wypowiedzi

Опубликован: 2015-10-01

Аннотация

W artykule ukazano jeden z najważniejszych gatunków dyskursu kulinarnego, jakim jest przepis. Celem pracy są językowe determinanty tego gatunku. W pierwszej części tekstu wskazano na pragmatyczny aspekt gatunku, taki jak: słownikowa definicja przepisu, sytuacja nadawczo-odbiorcza, funkcja tego gatunku oraz akty grzecznościowe. Po drugie, pokazano aspekty strukturalne: tytuł, składniki, miary wagi i objętości, opis i niewerbalną stronę przepisu. Artykuł kończy się podsumowaniem treści tekstu.

 

 

Библиографические ссылки

  1. Bachtin M., 1986: Estetyka twórczości słownej, Warszawa. [Google Scholar]
  2. Bańkowski A., 2000: Etymologiczny słownik języka polskiego, t. II, Warszawa. [Google Scholar]
  3. Biernat A., Ihnatowicz I., 2003: Vademecum do badań nad historią XIX i XX wieku, Warszawa. [Google Scholar]
  4. Blum-Kulka S., 2001: Pragmatyka dyskursu, [w:] T. A. Van Dijk, T. Dobrzyńska (red.), Dyskurs jako struktura i proces, Warszawa. [Google Scholar]
  5. Brown P., Levinson S. C., 1987: Politeness. Some universals in language usage, Cambridge. [Google Scholar]
  6. Dobrzyńska T., 1978: Delimitacja tekstu pisanego i mówionego, [w:] M. R. Mayenowa (red.), Tekst. Język. Poetyka. Zbiór studiów, Wrocław. [Google Scholar]
  7. Dunaj B., 2007: Język polski. Współczesny słownik języka polskiego, t. O–Ż, Warszawa. [Google Scholar]
  8. Goffman E., 2006: Rytuał interakcyjny, Warszawa. [Google Scholar]
  9. Kopaliński W., 2000: Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych z almanachem, Warszawa. [Google Scholar]
  10. Linde M. S. B., 1858: Słownik języka polskiego, t. IV, Lwów. [Google Scholar]
  11. Łysakowski T., 2005: Wpływowe osoby. Gramatyka i perswazja, Warszawa. [Google Scholar]
  12. Mayenowa M. R., 2008: Spójność tekstu a postawa odbiorcy, [w:] R. Cudak, D. Ostaszewka (red.), Polska genologia lingwistyczna, Warszawa. [Google Scholar]
  13. Słownik języka polskiego, 1861: wyd. Maurycy Orgelbrand, cz. II, Wilno. [Google Scholar]
  14. Słownik języka polskiego, 1902: J. Karłowicz, A. Kryński, W. Niedźwiedzki (red.), t. 2, Warszawa. [Google Scholar]
  15. Witosz B., 1993: Opis w tekście mówionym. Zagadnienia wstępne, [w:] A. Wilkoń, J. Warchala (red.), Z problemów współczesnego języka polskiego, Katowice. [Google Scholar]
  16. Witosz B., 1996: „Anarchiczna” struktura opisu?, [w:] T. Dobrzyńska (red.), Tekst i jego odmiany, Warszawa. [Google Scholar]
  17. Żarski W., 2001: Ewolucja wzorca gatunkowego polskich poradników kucharskich i jego uwarunkowania tekstowe, [w:] U. Sokólska (red.), Odmiany stylowe polszczyzny dawniej i dziś, Białystok. [Google Scholar]
  18. Żarski W., 2008: Książka kucharska jako tekst, Wrocław. [Google Scholar]

Скачивания

Данные скачивания пока недоступны.